Fine Dining

Bijna iedereen gaat wel eens uit eten. Of dit nu om een maaltijd bij de McDonalds gaat, een lekkere durum Döner, een all-you-can-eat formule of een 9-gangen tasting menu bij een wat luxer restaurant (al dan niet met een Michelin ster). Sinds enige jaren zijn wij behoorlijk verslingerd geraakt aan het eten in restaurants in het hogere segment. Hieronder vertellen we daar wat meer over.

Bestek bij Restaurant O&O

Hoe is het begonnen?


Eigenlijk kan ik slechts één persoon hier de schuld van geven: Fernand Schrijvers. Indertijd werkte ik bij de firma Microtron in Oosterhout waar hij de eigenaar van was en hij had altijd de Michelin gids in zijn auto liggen. Als er dan uit eten moest worden gegaan, kwam deze gids boven water en werd er een restaurant gereserveerd. Ook als er met een leverancier of een klant een etentje was, mocht dit "op niveau". Zo heb ik een keer een dag voor ons als Product Managers georganiseerd op Landgoed Wolfslaar met aansluitend een diner aldaar. Dit beviel zo goed, dat mijn vrouw en ik ook prive dit soort restaurants gingen bezoeken.

Ons eerste bezoek met zijn 2-tjes aan een restaurant met een Michelin ster was op 12 juni 2013 om ons 15-jarig huwelijk te vieren. Dit was bij restaurant de Zwaan (recensie) in Etten-Leur. Hierna kregen we de smaak helemaal te pakken en zijn we bij ons in de wijk gaan eten bij restaurant Wolfslaar (waar ik later dus die PM-dag organiseerde) en waar ik dankzij de recensie die ik hier voor schreef op eet.nu werd uitgenodigd om nog een keer gratis te lunchen met mijn vrouw.

Inmiddels zijn we ruim 10 jaar en vele etentjes verder. Het is een redelijk prijzige hobby (een rekening van 500+ Euro met zijn 2-tjes is geen zeldzaamheid), maar toch ben ik mijn oude directeur dankbaar dat hij ons hiermee in aanraking heeft gebracht. We zijn inmiddels vele mooie ervaringen rijker!



Vier bereidingen van Oosterschelde kreeft bij Restaurant Wolfslaar

Fine Dining vs "all-you-can-eat"


Als je naar een restaurant in het hogere segment gaat, mag je "wat meer" verwachten. Niet alleen op het gebied van het eten. Natuurlijk worden er (vaak) duurdere ingrediënten gebruikt. Maar dat is niet alles! En hoe zit dat met die "kleine porties"? Is dan 35 euro voor een all-you-can-eat concept waarbij je je tonnetje rond kan eten niet een veel betere deal?
Als je daar voor gaat is dat natuurlijk prima en het kan zelfs echt goed worden uitgevoerd. Danny's Eeterij & Tapas (recensie) is zo'n restaurant dat dat concept uitstekend heeft uitgevoerd en voor het geld krijg je er prima eten, vriendelijke bediening en geen tijdslot oid. Maar soms wil je meer... Waar het all-you-can-eat concept een "lang weekend op een bungalowpark" is, heb je soms ook de behoefte aan 2 weken genieten op een prive strand op de Maledieven of een ander tropisch oord.


Karnemelkijs, crème swiss, gekarameliseerde witte chocolade, tuille van aardbei & lambada aardbijen bij Pellens

Fine Dining: Een ervaring


Bij Fine Dining denken veel mensen toch vooral aan kleine porties, veel geld, stijve bediening, etc... En tot een ruime 10 jaar geleden was dat voor ons niet anders. Inmiddels zijn we gelukkig wijzer geworden. Stijve bedienig? Niets daarvan: De bediening zal normaal gesproken de sfeer aan tafel proeven en daar op inspelen. Deze dames & heren zullen er alles aan doen om jouw ervaring, want dat is het, zo mooi mogelijk te maken. Kleine porties? Wellicht als je het per bord bekijkt. Maar bij al die exclusievere restaurants waar we hebben gegeten, zijn we nog nooit met honger de deur uitgegaan. En we zijn grote eters. Als je je amuses, brood, diverse gangen, desserts & friandises bij elkaar optelt krijg je echt meer dan genoeg te eten. Daarnaast is er meer dan kwantiteit: De kwaliteit van de gerechten & ingrediënten ligt bij deze restaurants zo veel hoger. Ook de verrassende smaakcombinaties die je gepresenteerd krijgt. Friet met saté kan je overal eten. Maar hoe vaak heb je 4 bereidingen van één soort vlees/vis of groente op je bord zien liggen? Perfecte combinaties van zuur, zoet & umami? Kleine & grote smaakexplosies? Puree zo zacht als zalf. Luxe ingrediënten zoals kreeft, kaviaar of wagyu?
Maar ook de locatie: Kijk naar restaurants als Kasteel Heemstede, Sense of De Blauwe Camer. De schoonheid, rust & luxe die deze locaties uitstralen.


Hamachi tartaar en ceviche, gerookte paling, bieten sorbet, lavas, kumquat vinaigrette bij Vista

Ervaringen & Tips


We kunnen het anderen alleen maar aanraden om het zelf ook eens te ervaren. Inmiddels hebben we al meerdere vrienden met deze "verslaving" opgezadeld. Mocht je ook met deze hobby willen beginnen, hierbij een paar kleine tips:

  • ⭐ Ga eens voor een lunch: Het is vaak nog rustiger en je ligt niet met een volle buik in bed.
  • ⭐ Probeer ook eens een wijn arangement en wees verrast over wat het toevoegt.
  • ⭐ Laat je verrassen door de chef ipv á la carte te gaan.
  • ⭐ Neem de tijd. Wij zitten rustig 4 1/2 uur voor een lunch of diner.
  • ⭐ Doe een hotel/restaurant combi.
  • ⭐ Wees niet bang een gerecht/ingrediënt te proberen dat je niet lust/kent.
  • ⭐ Kijk uit met social deals/restaurantweek/etc... Vaak krijg je een uitgekleed menu.
  • ⭐ Als je vragen hebt, stel ze aan de bediening: Ze zijn er voor jou!
  • ⭐ Ga een keertje full-out. Gewoon, omdat het kan...

Wij gunnen iedereen de ervaring om uit eten gaan op deze manier te beleven.


Stephanie de Klerk in het Okura hotel

Een paar van onze favorieten:





Deze lijst staat niet in een speciale volgorde. Ze hebben ook niet allemaal een ster, maar... ze zijn het allemaal waard om te bezoeken en je te laten verwennen. Wil je als restaurant ons een keer over de vloer hebben? Stuur gerust een e-mailtje: deklerk@file-hunter.com.

Mijn recensies zijn te vinden op eet.nu & Tripadvisor. Onze eet-avonturen zijn ook terug te vinden op Facebook & Instagram.
Arnaud de Klerk is ook de bedenker van de eet.nu top 100.

Stephanie de Klerk & Arnaud de Klerk in De Librije